TUTORIAL : CARA TRANSPARENTKAN HEADER

klik sini untuk dapatkan cara-cara membuat header melalui photoscape

GIMP adalah satu program yang membolehkan kita transparentkan sesuatu gambar, kalau tak ada..boleh install dulu ya anak-anak.

cara menggunakan GIMP untuk transparentkan gambar


Klik FILE dan klik OPEN, pilih header yang korang nak transparent kan

Ikut step macam dalam gambar diatas ini
klik pada ikon NOMBOR 1 > LAYER > ADD ALPHA CHANNEL

korang pilih bahagian mana korang nak transparentkan, klik bahagian itu dan tekan butang DELETE untuk transparentkannya

dah siap boleh SAVE..yang ini korang kena tukar kan format gambar dari jpg kepada png tau.
Unlike kan bahagian save background color (pastikan unlike) dan save

siap!! header korang dah di transparentkan, so boleh lah upload dalam blog korang untuk dijadikan header

p/s : cara ini juga boleh dibuat pada mana-mana gambar yang korang rasa nak transparentkan

* klik pada gambar untuk penglihatan yang lebih jelas tanpa gangguan

Kredit Dari Adik  Diari Si Froggie

No comments: