Header Transparent

Tutorial Buat Dan Transparentkan Header

Assalammualaikum semua!!!aku nak kongsi tuto nie gan korang cara buat header menggunakan PHOTOSCAPE dan GIMP2,korang leh download software nie dengan meng'klik' word software diatas!!

Ikot je step dibawah ini!!

PHOTOSCAPE


Korang klik je butang menu kat atas tu,pastu pilih New,kat situ korang masukkan 
saiz header yang korang nak!!


Then,korang klik icon object...klik plak kat icon gambar tu~
nak senang amik gambar berbackground putih coz senang nak transparent nanti


Lepas korang letak gambar,korang klik Icon Text untuk tulis pe korang nak
icon tu ade kat bawah icon image,(Lupe nak bulatkan)
dah siap tulis,save terus!!

BUKAK GAMBAR DI GIMP2 PULAK!!!!


Tekan FILE > OPEN untuk amik gambar header korang tadi~
The,korang tekan 
RIGHT CLICK > LAYER > TRANSPARENT > ADD APLHA CHANNEL
Dah siap,korang pilih fuzzy tool yang aquw bulatkan tu!!
Dah pilih,korang klik mouse korang kat background gambar....
Ada la garis putus-putus keluar!!!
Then korang tekan button DELETE kat keyboard korang....
ala~yang kat belah kanan diatas sekali tu!!


Dah siap transparentkan.....masa nak simpan plak!!


Ok...korang klik FILE > SAVE AS  nanti dia akan keluar cam kat gambar atas ni!!
korang perhatikan kat format gambar ko tu,pasti dia berada dalam format PNG!!
Kalau bukan,tukar je kat situ gak~!!
Dah save,korang upload kat photobucket.com untuk dapatkan Direct Link..

No comments: