Tuto untuk luaskan main dengan Sidebar (Template Pyzam)

Ada tak sesiapa yang pakai template Pyzam .com....hihihi aku pun tak pandai jugak....tapi aku boleh share gan korang....Sebabnya blog sekarang aku pakai template pyzam jugak...cuma aku buang dia punyer nama kat atas tue....Jom! kita cuba buat...

 1.Design>Edit Html  pastu korang carik coding di bawah..


/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */



dah jumpa...Kalau dah jumpa...kat bawah tue ada codingkan....cam kat bawahkan....


#outer-wrapper {
  width: 880px;   (Ubah keluasan template korang)
  margin:0 auto;
  padding:10px;
  text-align:left;
  font: $bodyfont;
  }

#main-wrapper {
  width: 580px;  (nie pulak untuk tukar besar mana bahagian Main..bahagian yg kita post entry tue...)
  float: left;
  padding: 5px;
  border:6px solid #ff0088;  (nie pulak bahagian 'border' korang nak tebal mana nak tukar dotted @ dashed pun boleh)....
  background-color:#ffffff; (nie warna background main back ground you all nak tukar kaler apa..)
 
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
  }

#sidebar-wrapper {
  width: 240px; (nie pulak bahagiaan sidebar nak luas mana)
  float: right;
  padding: 5px;
  border:6px solid #ff0088; (nie border nak tukar tebal mana dengan warna sekali)
  background-color:#ffffff; (nie background bahagian sidebar...suka hati you all nak kaler apa)
 
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

P/S: korang tukar kat situ jer....mesti jadik apa yg korang nak buat...

2 comments:

~Sweet Honesty~ said...

thanks kak rose..fuhh..baru dpt bernafas d ruang yg besoo..hihi..

Cik Purple Pinkypuff said...

kak, yg nih templete yg akak guna skg eh? :) cantek la blog akak.. jeles tau! :) yg templete akak skg ni blh akak bg cp tutorial dia tak? :P