Header Transparent guna photoscape

tuto nie..aku copy dari blog adik "DIARI SI FROGGIE" untuk kegunaan aku....

Header yang cantik juga boleh membuatkan follower tertarik untuk menjelajah blog korang, disamping itu header yang cantik juga membuatkan tuan punya blog tersebut nampak kreatif..

jangan jadi macam budak hingusan empunya blog nie tak kreatif langsung headernya..(saya la tu)

ramai juga yang suka edit gambar melalui picnik, photoshine, picasa, photoscape dan sebagainya

sila downloads 

Picnik - sesuai bagi korang yang suka edit gambar simple-simple secara online

Photoshine - frame yang agak cumey-cumey macam empunya blog (perasan) tapi fungsinya agak terhad

Picasa - Picasa nie pun best, sesuai juga untuk orang yang suka edit gambar, ada fungsi picnik sekali

Photoscape - yang nie memang mudah kalau nak buat header..sebab saya guna yang ini..hik..hik

bagi saya, saya selalu gunakan photoscape untuk pembinaan header nie.. 

sebelum itu..entri ini sangat lah panjang..sila tutup telinga
(tak ada kena mengena)

bukak photoscape korang


nampak tak ada tulis editor (sila click)





ok bahagian ini korang kena pilih saiz header yang korang nak..
kalau saya..guna yang macam dalam gambar ini lah..




bagi yang nak letak frame


tukar warna background bagi header




tukar font


nak letak gambar iaitu gambar yang sedia ada dalam photoscape

cara nak upload gambar dari komputer korang




dah siap boleh save




bahagian yang ini untuk menentukan kualiti header korang
paling nice high kualiti la kan...and click OK

so header korang dah siap dengan jayanya mengikut kreaktiviti korang masing-masing..

boleh lah korang try lepas ini..semoga berjaya



No comments: