Mama Rifqy nie tutonya..

Kesian pulak aku kat mama Rifqy....aku buat tuto nie khas untuk dia....nanti mama rifqy try design ya.....Aku pun buat blog godek2 sendiri jer.....
First...template aku..aku guna template minima... camna nak buat template minima tengok kat bawah nie...

1.Design>Edit Html

2.kat bawah 2 ada Select Layout Template

Contoh..tgk gambar bawah ni

Kalau xnampak..klik gambar 2..
pas2 korang plih yang MINIMA..


Nak lagi comel klik kat bawah...

>template like me<


p/s: nanti mesti ade border kat header kan? click sini kalau nak buang . :)

Tutor  nie...Kredit Dari Mish Apple 

Kalau nak pisahkan Sidebar ikut tuto nie...

1.Design>Edit Html   carik perkataan  dibawah


/* Sidebar Content
----------------------------------------------- */  



Korang delete semua kod kat bawah Widget atau Sidebar Content pastu letak coding nie di bawah yang tadi....

 .sidebar h2 {
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 4px 5px;
background: #F8B4BF;
font-size: 100%;
color: #000000;
}
.sidebar ul {
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
}
.sidebar li {
margin: 0;
padding-top: 0;
padding-right: 0;
padding-bottom: .5em;
padding-left: 15px;
text-indent: -15px;
line-height: 1.5em;
}
.sidebar {
color: #333333;
line-height:1.3em;
}
.sidebar .widget {
margin-bottom: 2em;
margin-top: 2em;
background: #ffffff;
border: 2px solid #F8B4BF;
padding-bottom: 0.9em;
}
.sidebar .widget-content {
margin: 0 5px;
}

Pastu preview dulu baru Save Okey...

Tuto nie...belum sepenuhnya lagi....Mama  Rifqy try design yg nie dulu...Dah jadik sambung..nanti pening pulak hehehe...

1 comment:

mama rifQy said...

Ya ALLAH>.serius terharu!!! sbb sgt tak perasan dear!! kite duk godek2 jugak la...ingatkan tuto yang lain..and kite br je buat header jadi center.gune tuto cikrose..heehehhee...ni nak godek lagii