Nak buat Template border ada crown(Body)

 Contoh Border ada Di bawah okey...


 cute tak? kat bawah adalah tutonya...harap korang faham...

Sebelum tue korang kena tukar template korang kepada "Old Template" Pastu korang klik Selet Layout Template dan pilih "Minima template" pastu save.

Second step:  Kenapa template Minima? Sebab template ni paling basic dan senang nak diedit. Lepas tu Kita kena cari dulu berapa lebar layout yang kita nak kena buat. Tekan Ctrl+f untuk memudahkan  pencarian Coding....

Cari Kod Di bawah
#outer-wrapper {

Dah jumpa korang delete kod di bawahnya dan gantikan kod nie...

#outer-wrapper {
width: 1040px;
margin:0 auto;
padding:0px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}

#content-wrapper {
background: url() repeat-y;
}

#main-wrapper {
text-align:center;
width: 600px;
margin-left: 70px;
float: left;
background:url();
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

#sidebar-wrapper {
width: 210px;
float: right;
margin-right: 70px;
background:url();
text-align:center;
border-radius:5px;">
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}

Penjelasan tentang kod:




width: 1040px; (keluasan lebar yg kita nak)
 background: url( ) repeat-y; (link border yg kita telah design)

bila dah preview baru save....Dah settle bahagian body.

Klik SINI bahagian header pulak..."Selamat Mencuba"



1 comment:

Jesica정수연MeMiy said...

Tak jumpe yang simple template takde?