Cara Membuat Print Screen

 Tak payah lah nak guna software photoscape ke apa . Yang ni guna keyboard korang je . Korang tengok dekat bahagian keyboard korang ada tak benda ni ?


 


Yupp . Yang di anak panahkan tu . hekhek . 


1. Contoh lah korang nak printscreen shoutbox korang tu , korang tekan je simbol PrtSc SysRq dekat keyboard korang tu . 


2. Pergi dekat Paint .

 


3. Tekan Ctrl V serentak atau Tekan Paste untuk pasete-kan .

4. Then apa perlu korang buat . Mesti besar kan ? Apa lagi , korang crop je bahagian mana yang korang nak tuh . Lyssa bagi contoh ..

 
5. Lepas paste je , akan keluar macam ini :

 


6. Lepas korang crop mana yang korang suka , akan keluar lah macam ni . Contoh je ehh :

 

7. Masa dah paste tu , korang petakkan bahagian mana yang korang nak , then korang terus tekan crop . 

8. Crop ada di bahagian atas sekali .

9. Lepas tu , boleh lah korang SAVE ! Senangkan ? huhu .


=Selamat Mencuba=

Kredit Lyssa

1 comment:

ummi_norseha said...

ibu ummi dtg sn...wah mcm2 ada kt sn..nnti blhlh ajar kita org edit blog pl...hikhik