Tutorial : Letak Like Button , Tweet Button , Google +1 Button Di Setiap Entry

Assalamualaikum...

Tutor nie dari blog Lyssa...aku copy letak sini....senang untuk aku refer balik...

1. Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl serentak dengan huruf F dan cari kod ini :

  <data:post.body/>


3. Ada jumpa tak ? kalau tak jumpa try search kod ni :

  <div class='post-body entry-content

*Nanti korang scroll bawah sikit ada la kod yang kat no 2 tu :)

4. Kemudian , copy kod ini pulak (kod-kod button) :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/>


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<a class='twitter-share-button' data-count='horizontal' data-related='' data-via='lyssafaizureen' expr:data-text='data:post.title' expr:data-url='data:post.url' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>
</b:if>

<g:plusone size='medium'/>
 
5. Paste di bahagian bawah kod <data:post.body/>

* Yang warna MERAH tu , korang tukarkan dengan USERNAME Twitter korang ok ?

6. Sekarang ni , korang PREVIEW dulu . Kalau menjadi , terus SAVE !

*Kalau before ni korang dah letak kod BUTTON LIKE , korang delete la . Guna kod yang ini , lebih kemas ! :p


 =Selamat Mencuba=

No comments: