Tutorial : Buat Banner GIF melalui Photoscape


Tuto nie aku copy dari blog LIYANA FAUZI  sebab aku guna Photoscape...tue yg aku copy tue...

Oke done , jom buat banner melalui Photoscape ? Jum-jum !:)
Bukak photoscape , pastu tekan dekat "Animated GIF" yang Yana petakkan tuu key ?:) Pastikan korang dah buat kotak untuk jadikan banner , kalau tak faham , teruskan jerr tengok gambar key?:)
Lepas tekan tadi yang dalam petak tuu , dia jdi macam ni kan ? So , korang nampak dalam petak tuu ? "Add" kan ? Tekan tuu , dia akan jadi macam ni --->
Nampak takk ? Kalau tak nampak klik gambar keyh:) tekan "Add" kan ? Pastu tekan "Add a photo" , pastu upload pic yang nak dijadikan GIF . Pastu tengok ni :-->
Lepas pilih pic yang korang nak kann ? Dia jadi macam dalam gambar di atas kan ? Kenapa tak bergerak ? Alahh , ni kan 1 gambar jaaa . Macam mana nak gerak .hihi , pastu tengok gambar bawah ni :
Ahaaa , dah ada banyak pic kan ? Upload laa sebanyak mungkin yang korang nak , hihi . Dia dah mula bergerak kan ? Ohyaaa , pastuuu , tengok gambar lagi key:)
Ahaaa , kalau korang nak ubah waktu dan effect , korang nampak tak dalam petak tuu ? Ahaaa , tekan laa , then ubah laa apa yang patut . Sekarang korang nak save kan ? Tengok gambar -->
Ahaaa , tengok anak panah tuu key , ohyaaa , tekan jerr SAVE !:) Hihi , dan namakan banner korang , sekarang jom kita tengok hasil banner yang Yana ajar korang , ni diaa --->
TARAAAAA !!!! ^^v----->

 Ni laaa , comey bukan ?*PERASAN* hahahha .
Okey senang tak?hihihi selamat mencuba..
 

No comments: