meletakkan DIVIDER diantara SIDEBAR.

kali ne aku  nak share gan korang cara-cara untuk buat DIVIDER antara SIDEBAR didalam blog.
contohnya macam kat bawah okey...




korang tengok anak panah  kat atas tu.... da tunjuk dengan anak panah
yang tu namanya DIVIDER.Perhatikan baik-baik ya,ini untuk SIDEBAR.

1st :: cari divider yang korang nak.
          ada kat sini yer:
           Glitter Graphics
           Graphics-4free
           Ladylony
2nd :: masuk blog korang.
          Dashboard ->Design -> Edit Html 

3rd :: Ctrl + F , dan cari benda ne...

         .sidebar .widget, .main .widget {
         border-bottom:1px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 1.5em;
         }
 da jumpa?...

4th :: gantikan kod diatas ini dengan kod dibawah...

         .main .widget {
         border-bottom:1px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 1.5em;
         }

         .sidebar .widget {
         border-bottom:1px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 1.5em;
         }

5th :: sekarang code kat atas (.sidebar.widget{) kena ubah sikit...

         .sidebar .widget {
         border-bottom:0px dotted $bordercolor;
         margin:0 0 1.5em;
         padding:0 0 50px;
         background-image: url(URL gambar korang nak);
         background-position: bottom;
         background-repeat: no-repeat;
6th :: letakkan URL gambar yang korang da pilih tue dalam kod di atas yer.

7th :: PREVIEW terlebih dahulu baru SAVE.

Kredit By :Dari ECA

1 comment:

nadiah saufi said...

salam..kak ni pakai templet ape ek???
saya gune watermark..cari tak de pon